Start restauratie Zaadhuis in Oude Hortus Utrecht

De Oude Hortus is als botanische tuin onderdeel van het Universiteitsmuseum en bevindt zich tussen de Lange Nieuwstraat, de Eligenstraat en de Nieuwegracht in het hart van de stad. De unieke historische tuin is verdeeld in een aantal delen, waaronder een cottagetuin en een medicinale tuin. Daarnaast herbergt de tuin vele plant- en boomsoorten, zoals de oudste (ruim 250 jaar) Ginkgo Biloba van Nederland.

Het uit eind achttiende eeuw stammende Zaadhuis maakt deel uit van de Oude Hortus en telt drie verdiepingen. De begane grond gaat na de renovatie dienst doen als museumcafé, de verdiepingen zullen als vergaderruimten voor de universiteit worden ingezet.

Verduurzaming

Na een intensieve voorbereiding is Schakel & Schrale gestart met de demontage van diverse onderdelen van het Zaadhuis. Na restauratie wordt het merendeel van deze materialen hergebruikt. De gevels worden voorzien van isolatieglas en vanuit de binnenzijde geïsoleerd. Daarnaast isoleert Schakel & Schrale tevens het dak en worden de installaties vernieuwd.