Terug naar Home

Stel, u wilt een pand laten restaureren. Maar de aanpassingen aan dak, vloer of fundament blijken na onderzoek zeer ingrijpend. Óf de werkomstandigheden blijken bijzonder: verbouwen in een gebouw met doorgaande bedrijfsvoering, toepassing van bijzondere vijzeltechnieken of het maken van een kelder onder een bestaand, waardevol pand. In al die situaties kunt u op Schakel & Schrale rekenen. Hoe groter de uitdaging, hoe meer wij op het puntje van onze stoel gaan zitten! Met meer dan 100 jaar restauratie ervaring, kunt u op onze expertise rekenen. 

Oude monumenten

Gebouwen van vóór 1900 beschouwen we als oude monumenten. Alles daarna als jonge monumenten. Waarom dit onderscheid? Omdat ze elk hun specifieke restauratietechnieken, -materialen en -aanpak vragen. Iedere stijl- en bouwperiode heeft immers zo haar eigen kwaliteiten, technieken en geheimen.

Jonge monumenten

Jonge monumenten zijn gebouwd ná 1900. Vragen dit soort relatief jonge panden al om restauratie? Zeker! Denk aan de panden uit de Nieuwe Zakelijkheid met hun metalen vensters en vooroorlogse bouwtechnieken. Of denk aan beeldbepalend industrieel erfgoed, dat met nieuwe bestemmingen kan worden behouden. De realisatie daarvan is een vak apart. 

Kerken

In welke stad of dorp je ook komt, je ziet altijd markante kerktorens. Ze zijn onmisbaar voor het beeld, maar hebben qua bouw en functie zeker niet het eeuwige leven. Restauratie en onderhoud zijn vroeg of laat noodzakelijk. Inmiddels hebben we meer dan vijftig  kerken in Nederland een nieuwe toekomst gegeven. Zowel interieur als exterieur. Groot en klein. Voor religieus gebruik en tal van nieuwe functies. 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Elke restauratie begint met een grondig advies. Hoe is de staat van het pand? Door onze ervaring herkennen we de symptomen van (verborgen) bouwkundig verval. Wij beoordelen het pand van binnen en van buiten, inclusief fundatie, balklagen, houtwerk en schilderwerk. Hoeveel kosten de verschillende opties? Kan het werk in fasen worden uitgevoerd? Vervolgens inventariseren we uw wensen voor het pand. Zo kunnen wij u een goed advies geven over de verschillende mogelijkheden. Het restauratieadvies bieden wij u gratis aan. Met een goed restauratieadvies bent u direct goed op weg.

Waar moet u nog meer aan denken?

Voor de restauratie van een monument heeft u onder meer een monumenten- en bouwvergunning nodig. De restauratie moet goedgekeurd worden door Monumentenzorg en/of door de gemeentelijke monumentencommissie. Ook in deze trajecten geven wij advies en begeleiden wij de vergunningaanvraag.

Als het om een monument gaat,  krijgt u te maken met wettelijke mogelijkheden, beperkingen en verplichtingen. Zo zijn er voor u als opdrachtgever interessante subsidies, fiscale- en financieringsmogelijkheden. Samen met u zorgen we er voor dat deze benut worden.

Aankoopadvies

Als u van plan bent een monumentaal pand te kopen, is dat  een kostbare investering. Een aankoopadvies van een specialist is dan noodzakelijk. Wij beoordelen de bouwkundige staat van uw pand door een grondige inspectie. Op basis van deze inspectie ramen wij wat u op korte termijn en op langere termijn moet investeren om uw pand in goede conditie te houden. Ons aankoopadvies geeft u meer zekerheid bij uw aankoop en geeft u bescherming tegen een te hoge aankoopprijs. 

Wij nemen u zorgen uit handen en garanderen:

  • De kennis van een ervaren en gecertificeerde restaurateur
  • De creativiteit van een geboren uitvinder
  • De toewijding van een betrokken liefhebber