Landgoed en bewoners

Villa De Reehorst ligt op het terrein van de voormalige buitenplaats Oud-Dennenoord. Deze buitenplaats in 1844 aangelegd met de komst van de spoorlijn tussen Utrecht en Arnhem omdat het gebied rondom Driebergen toen beter bereikbaar werd voor de welgestelden uit de steden.

Bouwland veranderde in een mooie tuin in de modieuze Engelse landschapstijl en bouwheer en bankier Jan Kol gaf ook opdracht tot de bouw van een mooie villa. Deze bankier was eigenaar van verscheidene landgoederen aan de Stichtse Lustwarande, maar op De Reehorst had hij weinig geluk: al in 1860 werd villa Dennenoord verwoest. Op de plek werd een nieuwe villa gebouwd: de Rose Villa. Het koetshuis vlakbij Villa De Reehorst hoorde oorspronkelijk bij die villa en werd vlak na de brand gebouwd. Ook werd de tuin toen uitgebreid met extra bospercelen en moestuinen.

Vlakbij de Roze Villa werd rond 1900-1909 een andere villa gebouwd: Villa de Reehorst. J.W.H. Crommelin gaf  architect C.B. Posthumus Meyjes opdracht daartoe en deze ontwierp een villa in Jugendstil-stijl geheel volgens de toen vigerende mode. Een ander, meer bekend gebouw van deze architect is het station te Delft. In 1921 werd de villa voor J.J. Clotterbooke Patijn van Kloetinge in dezelfde stijl aanzienlijk vergroot.

In de Tweede Wereldoorlog trof brand opnieuw het huidige landgoed: op 2e Paasdag 1945 verwoestte een bom de Rose Villa. Dat kwam omdat de Duitsers een commandocentrum in Villa De Reehorst hadden, maar die bleef staan. De Rose Villa zou nooit meer herbouwd worden.

In 1948 werden landgoed Oud-Dennenoord en Villa De Reehorst samengevoegd tot Landgoed De Reehorst. In 1969 kocht professor dr. B.J. Lievegoed het landgoed om er Vrije Hogeschool onder te brengen waarbij de villa het hoofdgebouw werd. In 1976 liet hij op het voormalige Oud-Dennenoord ook een nieuw antroposofisch vergadercentrum bouwen: het Ionagebouw. Architect Joan Risseeuw ontwierp dit gebouw in de organische stijl. In 1980 werd in Villa De Reehorst de Triodosbank, met haar wortels in de antroposofische beweging, opgericht.

En in 2015 werd het landgoed voor de derde maal door brand getroffen: op 11 februari werd Villa De Reehorst door brand verwoest waarna de Vrije Hogeschool verhuisde naar Utrecht.

Thans wordt het gemeentelijk monument gerestaureerd door restauratie-aannemer Schakel & Schrale waarna het in 2017 in gebruik wordt genomen als kantoorruimte. Op het landgoed gaat de Triodos-bank ook een groot nieuw kantoor bouwen.