Landhuis Ockenburgh in Den Haag

Restauratie Rijksmonument

De restauratie van het Rijksmonument Landhuis Ockenburgh in Den Haag. Schakel & Schrale heeft de zijvleugel en het hoofdgebouw van het monument, gelegen op Landgoed Ockenburgh gerestaureerd. Het landgoed Ockenburgh is gelegen aan de zuidwestelijke rand van Den Haag, dichtbij Kijkduin. Het landgoed en hoofdhuis dateren oorspronkelijk uit de zeventiende eeuw, maar de omgeving kent een veel langere bewoningsgeschiedenis. De gemeente Den Haag streeft naar  een opwaardering van het landgoed en een zorgvuldige transformatie ten behoeve van publieksgerichte functies.

De werkzaamheden

De werkzaamheden aan het Rijksmonument Landhuis Ockenburgh betroffen de casco restauratie en renovatie van het deels 17e eeuwse  gebouw. Werkzaamheden die onder andere zijn uitgevoerd zijn: Asbestsanering, intensief monumentaal gevelherstel, metselwerk- en voegwerkherstel. Het vernieuwen en restaureren van buitenkozijnen, houten luifel, compleet dakherstel incl. alle geprofileerde houtlijstwerken van de goten en daken, schilder- en keimwerk en stucwerk. Het herstellen van het torentje. Het compleet vervangen van alle zinken goten en leien en zinken daken, het vernieuwen van pannendaken, bliksembeveiliging, beglazing. Tijdens de restauratie werd een uniek 17de eeuw moerbalkgebint gevonden en gerestaureerd.

Ook zijn er werkzaamheden verricht aan het interieur, waaronder de plafonds en het binnenschilderwerk.

Leerling bouwplaats

Op verzoek van de opdrachtgever heeft Schakel & Schrale dit werk uit als Restauratie Opleidingsproject uitgevoerd. Tijdens de restauratie heeft een leerling zijn start kunnen maken met de vakopleiding. De leerling heeft samen met een van onze vakmannen onder andere de geprofileerde gevellijsten tussen de onderdorpels van de kozijnen aangebracht.