Kerkgebouw “De Ark” in Amsterdam

Renovatie en herindeling

De Ark is een kerkgebouw in de wijk Slotervaart in Amsterdam. De kerk is gebouwd in 1959-1960 naar ontwerp van de architect Piet Zanstra. Het gebouw staat op de gemeentelijke monumentenlijst en in de top-100 van jonge monumenten van Amsterdam. Piet Zanstra is ook in Amsterdam de architect geweest van Europarking aan de Marnixstraat, Caransa Hotel aan het Rembrandtsplein en kantoorgebouw Aurora aan de Stadhouderskade.

Uitgevoerde werkzaamheden bestonden uit de renovatie en het herindelen van diverse ruimten. Ook is het gebouw compleet voorzien van een nieuw interieur en afwerking.

Doordat een klein gedeelte van het gebouw werd gesloopt, moesten een aantal ruimten worden heringedeeld. Het ging vooral om toiletgroepen, installatie-, kleine- en middelgrote groepsruimten. De omloop, kerkzaal en grote gemeenschapszaal bleven  ongewijzigd. Deze ruimten hebben alleen een nieuwe wand- en vloerafwerking gekregen. Verder zijn alle gevelkozijnen vervangen en voorzien van isolatieglas. In de kerkzaal zijn de vervaagde gebrandmerkte mozaïek beglazing vervangen door nieuwe geïsoleerde beglazing. Het mozaïek (in de vorm van folie) is hierop teruggebracht. Betonnen kaders rondom de kozijnen zijn hersteld.