Huis Doorn in Doorn

Restauratie- en onderhoudswerkzaamheden aan de daken en gevels van het Rijksmonument

Werkzaamheden

De werkzaamheden bestonden uit het restauratie- en onderhoudswerkzaamheden aan de daken en de gevels. Het herstellen van metsel- en voegwerk van de toegangsbrug, schuindakconstructie, houtrotherstel kozijnen, herstel van de persiennes, gevelstucwerk, buitenschilderwerken. Het vernieuwen van de oude ophaalbrug en de onderhoudswerken aan het mausoleum. De werkzaamheden zijn uitgevoerd tijdens een doorgaande bedrijfsvoering.

Geschiedenis

Huis Doorn dankt zijn bekendheid vooral aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Wilhelm vlucht, na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland en bewoont dit landgoed op de Utrechtse Heuvelrug van 1920 tot aan zijn overlijden in 1941. Hij omringt zich in Doorn met persoonlijke objecten die herinneren aan het verleden en kunst, zilverwerk, meubilair en tapijten die eeuwen vorstelijke Duitse geschiedenis weerspiegelen.

In 1919 koopt Wilhelm II Huis Doorn, oorspronkelijk een uit de veertiende eeuw daterende waterburcht. Aan het einde van de achttiende eeuw was deze verbouwd tot een elegante buitenplaats. Wilhelm laat het Huis aanpassen en van alle gemakken voorzien. Ook aanpassingen van het park (35 hectare), aangelegd in de Engelse landschapstijl, genieten zijn volle aandacht.

De inrichting van Huis Doorn is afkomstig uit de keizerlijke paleizen in Berlijn en Potsdam. Schitterende meubels, schilderijen en zilver maken het de vorstelijke asielzoeker mogelijk om naar zijn stand te blijven leven. Ze vormen een decor van Europese allure. Hiertegen speelt zich, in het kleine dorpje Doorn, dagelijks een hofprotocol in zakformaat af.

Deze keizerlijke residentie in ballingschap is nu een museum. De oorspronkelijke inrichting is nog helemaal intact en biedt de bezoeker een authentiek beeld van internationaal vorstelijke wonen.

Bron: www.huisdoorn.nl