De Waag in Amsterdam

Onderhoud metselwerk

De Waag is het oudste bewaard gebleven verdedigingswerk van Amsterdam. Het Rijksmonument De Waag is gelegen op de Nieuwmarkt in de binnenstad van  Amsterdam. Het werd in 1488 als Sint Anthoniespoort gebouwd als onderdeel van de stadsmuur. In 1617 volgde de verbouwing tot waag. Het gebouw bood onderdak aan diverse gilden, waaronder die van de metselaars en van de chirurgijns.

De werkzaamheden bestonden uit het metselwerk-  en zandsteenherstel aan de buitengevels en het schilderwerk van de buitenkozijnen en boeidelen.

De Nieuwmarkt is een zeer levendig gebied in de binnenstad van Amsterdam. Bij het project waren direct ook ondernemers betrokken. Er zijn gesprekken geweest met de ondernemers over de planning en de uitvoering van het werk. Schakel & Schrale heeft eerst directe betrokkenen mondeling op de hoogte gebracht en maakten daar waar mogelijk praktische afspraken.

Bijzonder aan het project was het door functioneren van het restaurant 'In de Waag' en de ruimtes op de boven gelegen verdiepingen van 'de Waag Society'. Dit was mogelijk doordat er goede afspraken zijn gemaakt met de huidige gebruikers van de Waag.