Scheepvaartkwartier Rotterdam

7 januari 2020 12:37 - Schakel & Schrale bv
Omslag Praktische Gids voor het Beschermd Stadsgezicht in Rotterdam

De nieuwe Praktische Gids voor het Beschermd Stadsgezicht in Rotterdam is gereed. In de uitvouwkaart een inspirerend stukje over ons project, Rijksmonument Parklaan.

Het monument ligt in het Scheepvaartkwartier, een beschermd stadsgezicht in Rotterdam. De gids is een praktische handleiding voor bewoners over onderhoud en verbouwingen van hun pand in het Scheepvaartkwartier. Heel handig en aan te vragen bij de gemeente via: www.rotterdam.nl/loket/handleiding-verbouwing-beschermd-stadsgezicht

Rijksmonument Parklaan

Parklaan is een Rijksmonument, een groot en statig kantoorpand, in 1909 gebouwd naar een ontwerp van architect Brinkman in opdracht van de Graan Elevator Maatschappij (GEM). Binnen waren veel van de oorspronkelijke details verdwenen achter betimmeringen, verlaagde plafonds en lagen tegelwerk. Ook was de lichthof dichtgezet. Voor de restauratie en de aanpassing van het pand is architectenbureau Broekbakema in de arm genomen. Het restauratiewerk is gedaan door Schakel & Schrale. Met onderzoek naar de originele staat van het gebouw, werd de opdrachtgever steeds enthousiaster. Zo is de oorspronkelijke lichthof hersteld, zodat het daglicht nu weer diep in het gebouw doordringt, zelfs tot in het souterrain.

Bepalend voor de buitenzijde van het gebouw zijn de ramen. Die zijn aan de hedendaagse duurzaamheidseisen aangepast. Daarbij is gekozen voor monumentenglas. Het schuifmechanisme van de ramen kon met een aanpassing worden gehandhaafd. Oude kwaliteiten zoveel mogelijk bewaren, dat is eigenlijk waarvoor we in dit traject telkens hebben gekozen.

De omgeving van de Parklaan is een van de plekken in Rotterdam die nog echt een samenhangend stedenbouwkundig geheel vormen. Het gebied Scheepvaartkwartier ademt rijke historie uit, er is veel groen en er staan unieke monumentale panden. Een parel voor de stad.