Schakel & Schrale restaureert Warmoesstraat 54 in Amsterdam

11 november 2021 14:14

Lekkages en achterstallig onderhoud noopten de eigenaren van het rijksmonument Warmoesstraat 54 in Amsterdam tot herstel van het dak van het achterhuis. Een bijzondere uitdaging bij dit project was dat het pand alleen over water bereikt kon worden. Steigers en bouwmaterialen zijn daarom met dekschuiten over het Damrak aan- en afgevoerd.

Na montage van de steigers vanuit het water langs de achtergevel hebben onze restauratietimmermannen dakpannen en onderconstructie compleet vervangen inclusief deelvervanging van rotte spanten en het zinkwerk van goten en dakkapellen vernieuwd. Een loszittend deel van de schoorsteen is nieuw opgemetseld, het asbest schoorsteenkanaal gesaneerd en het metselwerk gevoegd.

Tijdens het demonteren van de oude goten constateerden we dat de kapconstructie door zwam ernstig was aangetast. Na overleg met de eigenaren zijn alle rotte delen van de kapvoet vervangen. Delen van spanten en sporen en een groot deel van de muurplaat zijn uitgenomen en met nieuw hout aangeheeld. Door langdurige lekkage waren bijna alle balken aan een zijde van de verdiepingsvloer zwaar aangetast, deze hebben we voorzien van nieuwe balkkoppen. Hierna is een nieuwe houten gootconstructie aangebracht, zijn de gootlijsten vervangen en de goten voorzien van een nieuwe zinken inleg.

  Oud                                                                                                                     Nieuw

Tijdens een rondgang op de steigers ontdekten we nog diverse bouwkundige gebreken aan de gevel. Na overleg met de opdrachtgever zijn enkele houten kozijnen hersteld, een aantal ramen vervangen en gevelschilderwerk uitgevoerd. Tevens is het pand verduurzaamd door het aanbrengen van tochtstrippen in de ramen.

Al met al een prachtige restauratie waarmee Schakel & Schrale Amsterdam weer een stukje mooier heeft gemaakt.