Schakel & Schrale restaureert Achter Sint Pieter in centrum Utrecht

6 december 2021 15:43 - Schakel & Schrale bv

In de ingrijpende renovatie door BAM Bouw en Techniek van het universiteitsgebouw Achter Sint Pieter 200 (ASP200) in het centrum van Utrecht, heeft Schakel & Schrale een grote inbreng. Alle bouwkundige restauratiewerkzaamheden neemt Schakel & Schrale voor haar rekening.

De renovatie richt zich op het toekomstbestendig maken van het complex; naast functionele verbeteringen zal het comfort worden aangepast aan hedendaagse eisen. De werkzaamheden zijn in maart 2021 gestart en volgens planning kan het gebouw (7.500 m2 BVO) in 2023 weer in gebruik worden genomen.

Hoogwaardig kantoor
Bij het ontwerp zijn JHK Architecten en Verlaan & Bouwstra Architecten uitgegaan van de monumentaliteit van het complex als geheel. Hierbij wordt maximaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimten. Zo worden huidige opslagzolders geschikt gemaakt voor hoogwaardig (kantoor)gebruik.

Trappenhuistoren
Bij het nieuwe entreegebied is Schakel & Schrale gestart met de restauratie van het oorspronkelijke trappenhuis. De trappenhuistoren komt weer sprekend terug naast de moderne glazen entree. De in 1960 dichtgemetselde kozijnopeningen komen in originele staat terug, de buitenkant wordt gestuct en als kers op de taart plaatst Schakel & Schrale een mooie puntkap met een leien dakbedekking.

Overige werkzaamheden die Schakel & Schrale uitvoert:

  • Isoleren van de dakkap zowel binnen als buiten;
  • Vervangen van bestaand glas door monu-vision isolatie glas waarvoor de bestaande sponningen dienen te worden uitgefreesd;
  • Aanbrengen van nieuwe wandbespanning;
  • Verwijderen, behandelen en terugplaatsen verroeste ankers;
  • Herstellen metselwerk en natuursteen;
  • Herstellen houtwerk kozijnen.

Later dit jaar restaureert Schakel & Schrale ook de monumentale kamers van het complex.