Schakel & Schrale klaar met restauratie Pieter Teylers Huis in Haarlem

8 maart 2021 16:05 - Schakel & Schrale bv

Schakel & Schrale heeft de restauratie van Pieter Teylers Huis in Haarlem afgerond. In het uit de zeventiende eeuw stammende rijksmonument is de complete bouwkundige inbouw hersteld en zijn alle installaties vernieuwd. Teylers Museum geeft nu het startsein voor de uitvoering van de schilder- en overige werkzaamheden. Eind 2021 opent het Pieter Teylers Huis haar deuren en kan een van de best bewaarde historische interieurs van Nederland weer in oude glorie worden bewonderd.

Zeldzame bouwkundige elementen zijn door de eeuwen heen in Pieter Teylers Huis behouden en geven het woonhuis een grote historische en culturele waarde. De grootste uitdaging van de intensieve restauratie was het inbrengen van de installatie-onderdelen met respect voor de oude constructies en bestaande betimmeringen. De opdracht van het Teylers Museum was om alle installaties onzichtbaar aan te brengen, zodat bezoekers de oorspronkelijke inrichting van de woning kunnen blijven ervaren. Mooi voorbeelden daarvan zijn de noodsignaal bordjes, die alleen zichtbaar zijn als deze gaan branden en het onzichtbaar aanbrengen van alle luchtkanalen onder de marmeren vloer in de gangen.

Om ook het duurzame karakter van Pieter Teylers Huis te verbeteren zijn de kappen gerestaureerd en geïsoleerd. Ook de gevels zijn in oude luister en hersteld en voorzien van speciaal monumentaal isolatieglas.

Lees hier het persbericht van Teylers Museum.


Erik Brussé (Schakel & Schrale) en Marjan Scharloo (Teylers Museum)
© 2021 Studio Johan Nieuwenhuize


© 2021 Studio Johan Nieuwenhuize