Restauratie rijksmonument Spui en Handboogstraat gereed

29 mei 2020 17:25 - Schakel & Schrale bv
Rijksmonument Spui 23-27 / Handboogstraat 2-4 in Amsterdam

In opdracht van de Evangelische Lutherse Gemeente Amsterdam en onder de directievoering van Bouwadvies Groot Holland heeft Schakel & Schrale het rijksmonument Spui 23-27 / Handboogstraat 2-4 in Amsterdam gerestaureerd. Het beeldbepalende pand uit 1893 ligt op de hoek van het Spui en de Handboogstraat en is van grote architectuurhistorische waarde.

Het gebouw bestaat uit vier bouwlagen: souterrain, begane grond en twee verdiepingen onder een kap.  Er is een winkel gevestigd en de verdiepingen zijn in gebruik door de Lutherse Gemeente. 

Het rijksmonument was toe aan groot onderhoud. De opdracht omvatte het houtrot herstel van de deuren, ramen en kozijnen van de gevels en het herstel van het dakwerk van het pand.  Ook behoorden het schilderwerk, natuursteenherstel en het restaureren van de kenmerkende staalconstructie op de begane grond tot onze werkzaamheden. Een prachtige opdracht voor onze restauratiespecialisten. 

De werkzaamheden waren in 9 fases verdeeld en afgestemd op de evenementenagenda en wensen van de Evangelische Lutherse Gemeente Amsterdam. De laatste maanden waren de Coronamaatregelen ook van kracht. Een hele uitdaging en wij zijn dan ook trots op het resultaat en de fijne samenwerking met alle bouwpartners.​

​Voor meer informatie over het rijksmonument zie: https://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/monumenten/518485