Restauratie Huis Eindenhout in Haarlem

22 september 2020 11:30
Restauratie Huis Eindenhout in Haarlem

Wat een mooie opdracht! Binnenkort start Schakel & Schrale met de restauratie van Huis Eindenhout in Haarlem. In opdracht van Stadsherstel Amsterdam mogen wij dit rijksmonument uit 1795 restaureren. Een leuk detail: op de foto is het misschien niet te zien, maar de bakstenen gevels van dit huis zijn niet gepleisterd, maar met hout bekleed. Hier worden onze restauratietimmermannen natuurlijk heel blij van en kunnen niet wachten om te beginnen.

Het huis is ook wel bekend als ‘Het Huis met de Beelden’ en is destijds gebouwd in opdracht van de rijke Amsterdammer George Gerard Lans. De volgende eigenaar, Jacob Temmick, verfraaide de buitenplaats rond 1802 en liet toen de twee, uit Italië afkomstige, marmeren witte sfinxen neerzetten. Aan deze beelden dankt Huis Eindenhout haar roepnaam. In 2019 heeft Stadsherstel na het overlijden van de eigenaar Herman Bill Huis Eindenhout kunnen aankopen.

Nieuwsgierig naar dit rijksmonument? Op de website van Stadsherstel staat een uitgebreide omschrijving van het huis en zelfs een filmpje waarin de eigenaar meer vertelt over zijn Eindenhout.

Bekijk hier direct het filmpje: