Restauratie Hofje van Noblet

19 december 2019 14:46 - Schakel & Schrale bv
Restauratie Hofje van Noblet

In opdracht van de Stichting tot instandhouding van de Hofjes van Staats en van Noblet is Schakel & Schrale in november 2019 gestart met de onderhoudswerkzaamheden van het Hofje van Noblet in Haarlem. Het monumentale hofje uit 1760 ligt op de Nieuwe Gracht in Haarlem aan de kant van het Spaarne. Het hofje bestaat uit een hoofdgebouw en 16 woningen. De woningen bevinden zich in de oorspronkelijke tuin van het hoofdgebouw, aan de achterzijde.

Werkzaamheden

De voor- en achtergevel van het monumentale hoofdgebouw waren aan herstel toe. In samenwerking met de restauratie architect TPAHG voert Schakel & Schrale het onderhoud aan de gevel uit. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het herstel van het metselwerk, voegwerk, kozijnen, luiken en deuren. Tevens behoren de algemene schilderwerken, divers loodherstel en smeedwerk tot de opdracht. De verwachting is dat onze werkzaamheden rond maart 2020 worden afgerond in verband met het schilderwerk.

Een bezoek waard

De regentenkamers van het Hofje van Noblet zijn zeker een bezoekje waard. Deze bevinden zich in het hoofdgebouw van het hofje. De wanden van deze kamers zijn nog bespannen met origineel goudleerbehang. In de kamers hangen tevens de geschilderde portretten van de regenten. Het zijn de oudste stijlkamers in Nederland die nog in gebruik zijn.  Het Hofje van Noblet is maandag tot en met zaterdag via het hoofdgebouw aan toegankelijk voor bezoekers, van 10 tot 17uur. De regentenkamers zijn alleen tijdens de jaarlijkse monumentendagen toegankelijk voor het publiek.