Schakel & Schrale@nieuws oktober 2010

Gevleugelde krakertjes

Diep in de oude binnenstad, midden in de Rosse Buurt, in de stilte van een met monumenten omringde binnenplaats, ligt een toevluchtsoord verscholen. Een bolwerk van tientallen gevleugelde krakertjes die het vervallen dak van een zeventiende-eeuws pand aan de Zwartlakensteeg bezet houdt. Midden in het restauratieproject Blaauwlakenblok van Schakel & Schrale van tweeëntwintig woonhuismonumenten ontdekten we één van de laatste binnenstedelijke kolonies van Amsterdam, bestaande uit een vijftigtal huismussen.


Een ei gelegd

Door de bescherming van de faunawet ontstond al snel het spannende vraagstuk: hoe de restauratie doorgang kon vinden en toch tegelijkertijd de druktemakers hun erfpacht konden verlengen. Maar tijdens de restauratie van de panden heeft de kolonie huismusjes ons groene hart gestolen en ons aangezet tot het bedenken van een spraakmakende huisvesting, en is er na maanden overleg uiteindelijk een "ei" gelegd.

 


Het nieuwe habitat

Op dezelfde binnenplaats als hun oude stek is een enorm steigerwerk opgetrokken tot acht meter boven straatniveau! Bovenop de steiger is het oude vertrouwde dak nagemaakt en uitgerust met speciale mussendakpannen. De takken van 'hun wingerd' zijn gedemonteerd en op het imitatiedak gehesen. Naast het dak zijn op dezelfde hoogte plantenbakken gevuld met stekelige bossages waarin de mussen zich kunnnen verstoppen.
Het is vooralsnog onduidelijk of hun nieuwe habitat in de smaak valt. Inmiddels zijn de eerste verkenners al waargenomen en kijken we uit naar de voorjaarsdrukte waar wij het afgelopen jaar op werden getrakteerd. Wie weet mogen we volgend jaar een nieuwe generatie begroeten...

 


Van kerk tot moskee

In opdracht van de Islamitische Stichting Nederland Fatih Amsterdam zijn de daken en gevels gerestaureerd van de Fatih Moskee aan de Rozengracht in Amsterdam-Centrum. De voormalige Rooms-katholieke Sint-Ignatiuskerk, ookwel "De Zaaier" genoemd, ziet er weer goed uit in haar nieuwe "jasje" en is helemaal gereed voor de komende wintermaanden.

 


Open!Restauratie

Ons' Lieve Heer op Solder is een van de oudste en meest bijzondere musea van Amsterdam. Het prachtige museum wil graag uitbreiden en heeft het naastgelegen grachtenpand aangekocht. In de aanbestedingsprocedure voor de uitbreiding heeft Schakel & Schrale haar jarenlange ervaring met grachtenpanden en uitdagende projecten mogen aantonen. En met succes! Op 7 september 2010 is de bouwteamovereenkomst ondertekend: een eerste aanzet tot het realiseren van een ambitieus uitbreidingsplan in samenwerking met Claus en Kaan architecten.

Tentoonstelling OPEN!restauratie

De restauratie van het museum  heeft al verschillende nieuwe feiten over de geschiedenis van het monument opgeleverd.  Tijdens de restauratie  is het museum dan ook geopend om juist deze vondsten en nieuwe inzichten  met het publiek te  delen in de lopende tentoonstelling OPEN!Restauratie.

 


Weer open voor het publiek

De restauratie van Sportfondsenbad Amsterdam-Oost is gereed. Het zwembad is destijds gebouwd in de oude Ooster Gasfabriek en opende op zaterdag 22 juni 1929 officieel haar deuren. Tijdens de restauratie van het zwembad zijn het instructiebassin, het perron, de douche- en kleedruimten, de sauna en de verkeersruimte aangepakt door onze afdeling Onderhoud en Verbouw. 

 


Druk bezocht

De Leidse Sterrewacht is het oudste universiteitsobservatorium ter wereld. Vorig jaar zijn we gestart met de restauratie van dit  Rijksmonument en de werkzaamheden zijn op dit moment nog in volle gang.
Tijdens de Open Monumentendagen in september was de Sterrewacht  één van de vele monumenten die opengesteld was voor het publiek. Iedereen kon een kijkje nemen in dit prachtige Rijksmonument. Vooral op zaterdag was de belangstelling erg groot.

 


Trots

Trots zijn we op het recent opgeleverde koetshuis van kasteel Beverweert te Werkhoven. In samenwerking met Van Hoogevest Architecten en in opdracht van de Stichting Instandhouding Landgoed en Kasteel Beverweert is het koetshuis gerestaureerd. Bij zo'n prachtig (gerestaureerd) kasteel hoort natuurlijk een mooi koetshuis. En dat is gelukt!

 


Ook in Haarlem

Het kerkbestuur van de St. Bavokerk in Haarlem heeft samen met Schakel & Schrale de overeenkomst ondertekend voor de komende restauratie van de kerk. De restauratie bestaat uit verschillende delen: het koor, het sacristiegedeelte, de doopkapel, de transepten, de koepels en traptorens en het kathedraal museum. De start van de uitvoering is gepland eind 2010.
Het Schakel & Schrale team ziet er naar uit om dit magnifieke gebouw in ere te herstellen voor haar parochie en bezoekers.