Schakel & Schrale@nieuws juni 2011


Prijs Beste Leerbedrijf 2010 - 2011

Schakel & Schrale is uitgeroepen tot het "beste leerbedrijf 2010 - 2011" van de Vakgroep Restauratie. Op donderdag 14 april 2011 is tijdens de Restauratiebeurs de prijs uitgereikt aan Pim Schipper, directeur van Schakel & Schrale vestiging Amsterdam. Vanuit de Vakgroep Restauratie is dit de eerste keer dat deze prijs is uitgereikt.

Volgens de jury is de keuze uiteindelijk op Schakel & Schrale gevallen, omdat het opleiden van medewerkers  een absoluut speerpunt is. Het gevolg is een hoge instroom van nieuwe medewerkers vanuit stages: 8 op de 10 leerlingen komt bij Schakel & Schrale in dienst. De leermeesters en leerlingenbegeleiders spelen een zeer belangrijke rol bij het behalen van dit succes.

 


Een prachtig uitzicht

Afgelopen maand werd het hoogste punt bereikt bij de restauratie van de kathedrale basiliek Sint Bavo in Haarlem. De transepten en koepel zijn volledig in de steigers gezet en de bovenste steigervloer, rondom het kruis op de koepel ligt op ca. 58 meter boven maaiveld. Een prachtig uitzicht op de stad Haarlem en de duinen met daarachter de Noordzee, maar ook op het groene, koperen koepeldak, dat deze zomer gerestaureerd gaat worden.
Naast de opdracht voor transepten en koepel hebben we nu ook opdracht gekregen voor de restauratie van de sacristieën en doopkapel en de realisatie van een Kathedraal Museum en kleedruimten voor het Kathedrale Koor in de kelders van de kerk.

 


Restauratie Sint Jansbasiliek

In opdracht van het parochiebestuur van de Sint Jansbasiliek te Laren worden binnenkort restauratiewerkzaamheden uitgevoerd aan de glas-in-lood panelen, metsel- en voegwerk en de dakvlakken. De restauratie is opgedeeld in vier fasen en omvatten het schip, de koepel, de zijbeuken, de transepten en sacristie. Deze neogotische basiliek is omstreeks 1924 gebouwd en ontworpen door Wolter te Riele.

 


Landgoed Duin & Kruidberg

Verscholen tussen eeuwenoude bomen en omringd door weelderige waterpartijen ligt, op een steenworp afstand van Amsterdam, het schitterende Landgoed Duin & Kruidberg. Na een grootschalige restauratie in 2008 door Schakel & Schrale, zijn dit jaar de toren en de bordessen aan herstel toe. In februari 2011 is dit project gestart en de oplevering is gepland in juli 2011. Het prachtige hotel blijft gewoon open voor haar gasten, een echte uitdaging voor het team. 

 


Sterrewacht straalt weer

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de Oude Sterrewacht in Leiden. Nog voor de zomer wordt het gebouw door ons opgeleverd, zodat aan het begin van het komende studiejaar de studenten Rechten van de Universiteit van Leiden er hun eerste colleges kunnen volgen. Dan zal ook het bezoekerscentrum van de Werkgroep Leidse Sterrewacht in gebruik genomen worden en de tuin rondom het gebouw weer deel uitmaken van de Hortus Botanicus van de universiteit.
Na ruim 2 jaar restaureren staat het gebouw weer te stralen langs de Witte Singel en dat is de jury van de Architectuurprijs van de stad Leiden niet ontgaan: de Sterrewacht is genomineerd voor deze tweejaarlijkse prijs, die dit jaar voor het eerst uitgereikt gaat worden.

 


Tot Slot

Schakel & Schrale heeft in april 2011 de aanbesteding voor de restauratie van Slot Assumburg gewonnen. Het team kijkt er erg naar uit om dit prachtige kasteel in Heemskerk in ere te herstellen. Oorspronkelijk dateert het slot waarschijnlijk uit de 13e eeuw en is vernoemd naar de buurtschap Assum tussen Heemskerk en Uitgeest.

Op dit moment doet het kasteel dienst als jeugdherberg. Jaarlijks bezoeken zo'n 25.000 gasten, afkomstig uit de hele wereld, het slot Assumburg.