Schakel & Schrale@nieuws april 2016

Rijksmonument Josephkerk wordt speelparadijs

De duurzame herbestemming van de St. Josephkerk in Amsterdam is gereed. In opdracht van Josephkerk Monumenten BV en in samenwerking met Hylkema Consultants heeft  de kerk een nieuwe toekomst gekregen als speelparadijs genaamd Candy Castle. De herbestemming is mede mogelijk gemaakt door subsidie in het kader van een pilot van het ministerie van OCW voor duurzame restauratie van monumenten en door substantiële bijdragen van de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam.

De kerk in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer is omstreeks 1952 gebouwd en staat te boek als de eerste kerk in Nederland die volledig in beton is opgetrokken. Vanwege teruglopend bezoek verloor de kerk in 1990 zijn functie. Nadat het gebouw enige tijd werd gebruikt als klimhal en onderdak bood aan vluchtelingen volgde een periode van leegstand.

Op de foto is de gerestaureerde plafondschildering van Marinus de Leeuw in de Sint Josephkerk te zien. De prachtige afbeelding stelt een Phoenix voor. Dit is een zonnevogel die zichzelf verbrandt en uit zijn eigen as herrijst. Het symbool voor onsterfelijkheid.


Erfgoedfair bij buitenplaats Beeckestijn

Op zondag 29 mei 2016 wordt de vierde editie van de Erfgoedfair gehouden op de romantische buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid. Bewoners, beheerders en/of liefhebbers van particulier (industrieel) erfgoed kunnen er terecht voor informatie over wonen in een historisch pand. 

Op de fair zijn ook de erfgoedspecialisten van Schakel & Schrale aanwezig om specifieke vragen over onderhoud, restauratie, duurzaamheid en financieringsmogelijkheden van historische panden te beantwoorden. Ook wordt traditioneel vakmanschap getoond, naast mooie producten en inspiratie voor het interieur of tuinen. Andere activiteiten zijn lezingen en rondleidingen door het rijksmonumentale huis Beeckestijn en tuin. Voor meer informatie kunt u kijken op de website Erfgoedfair.


Restauratie Augustinuskerk in Utrecht gestart

Midden in het centrum van Utrecht is Schakel & Schrale gestart met de restauratie van de Sint Augustinuskerk. Al meer dan 160 jaar prijkt de kerk prominent aan de Oude Gracht. 

Het in neoclassicistische stijl ontworpen gebouw is de eerste grote katholieke kerk die in Utrecht werd gebouwd sinds het herstel van de godsdienstvrijheid. Velen kunnen dagelijks in deze mooie kerk terecht voor stil gebed of voor het aansteken van een kaarsje in de Mariakapel.

De werkzaamheden bestaan uit funderingsherstel en restauratie van de gevels, daken en toren van de kerk. Wij hebben ervoor gezorgd dat tijdens de werkzaamheden de Augustinuskerk elke dag open kan blijven. Van maandag t/m zaterdag tussen 9.30 en 16.00 uur, op zondag tussen 9.30 en 14.30 uur.


Vernieuwing Leidsebrug Amsterdam

Maandag 4 april zijn de werkzaamheden voor de volledige renovatie van de monumentale Leidsebrug in Amsterdam gestart. In opdracht van de gemeente Amsterdam wordt de brugconstructie vernieuwd in samenwerking met BAM Civiel. Naast restauratie van natuursteen en smeedwerk is de werkmethode van metsel- en voegwerk speciaal: er wordt namelijk boven en  onder de waterlijn hersteld. 

De Leidsebrug werd in 1917 ontworpen door Piet Kramer in de stijl van de Amsterdamse School. De karakteristieke beelden worden na de restauratie weer teruggeplaatst. 
De verwachting is dat de brug 2 jaar afgesloten is voor het verkeer. Alleen het tramverkeer kan grotendeels doorgaan. In het voorjaar van 2018 gaat de brug weer open. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van de gemeente Amsterdam.


40 jaar in dienst

Een gouden speld met diamantje, bloemen en een envelop met inhoud, daarmee werd Geert Noordstra onlangs verblijd. De 60-jarige timmerman kwam veertig jaar geleden in dienst. Geert blijft nog enige tijd betrokken bij de restauratie van de Bitterzoutloods in Ede. Daarna hoopt hij te gaan genieten van zijn vroegpensioen. Zijn mooiste werk? ‘De restauratie van het Koninklijk Paleis op de Dam.’ Toch blijft de hamer binnen handbereik. ‘Ik krijg eindelijk tijd om aan mijn eigen huis te werken.’


Reizigerstunnel Amstel Station

Begin 2016 zijn de werkzaamheden van het vernieuwen van de plafonds van de Reizigerstunnel en Oosttunnel van het Amstelstation in Amsterdam gestart. Het Amstelstation is een trein- en metrostation in Amsterdam – Oost.  Het Rijksmonument dateert uit 1939 en is gebouwd naar ontwerp van architect H.G.J. Schelling in functionalistische stijl. Dagelijks maken duizenden reizigers gebruik van dit station. Een leuke uitdaging voor onze medewerkers, gezien het groot aantal reizigers op de werkplek.

Om de reizigersstromen zo min mogelijk te hinderen worden de werkzaamheden in verschillende fases uitgevoerd. Naar verwachting zijn de plafonds  in de zomer van 2016 gereed. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de gemeente Amsterdam.