Schakel & Schrale@nieuws april 2012

Blaauwlakenblok: het is klaar!

Het Blaauwlakenblok in Amsterdam is gereed. In 2,5 jaar tijd zijn in het hart van de binnenstad van Amsterdam ongeveer 108 woningen en 38 ateliers gerenoveerd in samenwerking met woonstichting De Key.

Het project  heeft de leefbaarheid in en om het blok verbeterd. Met behoud van de  ruimtelijke structuur van de middeleeuwse stegen. In met name de Sint Jansstraat en de Sint Annenstraat komen op kunst georiënteerde functies zoals ateliers en galeries.


Rood, goud en groen

Wij spreken over erfgoed in diverse kleuren. Rood erfgoed beschrijft de monumentale gebouwen, gouden erfgoed het interieur. Maar wat is groen erfgoed?
Groen erfgoed betreft alle objecten en structuren die middels beplanting en andere materialen door vorige generaties zijn aangelegd, nog steeds bestaan en cultuurhistorische waarde hebben. Dit erfgoed LEEFT.

Helaas is de subsidie die verstrekt wordt voor groene monumenten niet genoeg. Te weinig geld betekent te weinig restauratie en onderhoud en dan dreigt verval en vervanging.

Een voorbeeld is kasteel Loenersloot. Op deze buitenplaats zijn sommige onderdelen van de parkaanleg achtergebleven in onderhoud. Utrechtslandschap heeft de handschoen opgepakt en herstelt nu kasteel en park.

Het prachtige kasteel wordt op dit moment door Schakel & Schrale gerestaureerd in bouwteam.


Van bloemenwinkel tot.....Apple-store

Grote commotie in de binnenstad van Amsterdam. Onder toeziend oog van de pers, Apple fans en andere geinteresseerden werd de eerste Apple-store van Nederland op het Leidseplein geopend.

Vorig jaar is Schakel & Schrale begonnen met de restauratie van de gevels van het Hirschgebouw op het Leidseplein. Een uitdagend project met een krappe tijdsplanning. Ook de buren waren onder de indruk het uiteindelijke resultaat. Voor the Mini-store mochten wij ook de renovatie uitvoeren. 

 


Statige verbouwing

Aan het Vondelpark in Oud - Zuid wordt het monumentale pand uit 1888 aan de Koninginneweg 4 gerenoveerd.

Het pand wordt uitgebreid met een dakopbouw en twee nieuwe serres geheel in de bestaande stijl. Ook het interieur wordt grondig aangepakt. In samenwerking met Architectenbureau Studio Higgs voert de afdeling Onderhoud van Schakel & Schrale deze opdracht uit.

 


Ook sterk in bouwteam

De afdeling Onderhoud van Schakel & Schrale verbouwd op dit moment in bouwteam een stadswoning aan de Sarphatistraat 123 te Amsterdam.

Het interieur wordt grondig aangepakt, waarbij twee nieuwe badkamers worden gecreëerd, inclusief het benodigde installatiewerk. De plafonds worden compleet vernieuwd waarna het gehele interieur compleet gestukadoord wordt.

De buitengevels worden van een nieuwe stuclaag voorzien, waarbij in de achtergevel nieuw monumentaal gelaagd glas geplaatst wordt in de bestaande kozijnen.