Schakel & Schrale@nieuws april 2010

Welkom

Na een renovatie van het interieur van het Koninklijk Paleis op de Dam is het Paleis weer opengesteld voor het publiek. Het Koninklijk Paleis, ontworpen door Jacob van Campen en oorspronkelijk in 1655 geopend als stadhuis, is een zeer belangrijk gebouw voor Nederland. Voor de Nederlander maakt het een tastbaar deel uit van de vaderlandse geschiedenis: de Gouden Eeuw, de heerschappij van Lodewijk Napoleon en de rituele balkonscene.

Vanaf 2006 hebben wij voor de Rijksgebouwendienst, samen met een team van specialisten en ambachtslieden, hard gewerkt aan het Paleis om het weer geschikt te maken voor koninklijk en publiek gebruik. En met een prachtig resultaat.


En nu... de buitenzijde

Een prachtig gezicht, die steigers om het Koninklijk Paleis op de Dam. Tenminste tijdelijk. Na het interieur is nu de buitenzijde van het Paleis aan de beurt. Groot onderhoud aan de daken, toren en schoorstenen, en reiniging van de gevel.

 


Wonen in een oud Brouwhuis

Wonen in een oud brouwhuis: dat komt niet vaak voor. Recent is dat mogelijk in het grote pand aan het Spaarne te Haarlem. De restauratie is voltooid. Aan het Spaarne werd in de middeleeuwen veel bier gebrouwen. Op nummer 11 gebeurde dit sinds de 14e eeuw. Eye catcher is een stijlkamer in Lodewijk XVI-stijl. In opdracht van Stadsherstel Amsterdam heeft dit grote monumentale pand na brouwerij en woonhuis, nu zes nieuwe appartementen en een bedrijfsruimte.

 


Terug van weggeweest

De Leidse Sterrewacht is het oudste universiteitsobservatorium ter wereld. Vorig jaar zijn wij gestart met de restauratie van dit Rijksmonument en werden de koepels verwijderd voor een grondige restauratie. Op donderdag 11 maart 2010 werd het hoogste punt van de restauratie van de Oude Sterrewacht bereikt met het terugplaatsen van de gerestaureerde koepels op het dak. Op dit moment blinken de koepels nog fier in de lentezon, maar in de loop der tijd worden de koepels doffer en donkerder. Karakteristiek voor het prachtige gebouw van de Leidse Universiteit.

 


Altijd op zoek

Wij zijn altijd opzoek naar enthousiaste stagiairs en leerlingen. Onze medewerkers Vincent Spekking en Pieter Hilferink hebben met veel enthousiasme ons bedrijf vertegenwoordigd bij de banenmarkt van Hogeschool Utrecht. Voor meer informatie over onze stageplaatsen kunt u terecht bij René van der Schee (020) 574 52 61.

 


In hogere sferen

De plaatsing van het halve gouden maantje. Een belangrijk moment voor de restauratie en verbouwing van de Fatih Moskee aan de Rozengracht in Amsterdam. Zij is gevestigd in de voormalige Rooms-katholieke Sint-Ignatiuskerk, ook wel De Zaaier genoemd. Het gebouw en de voormalige pastorie zijn nog geheel intact en worden als representatief voor de bouwperiode in de jaren twintig beschouwd. Onze opdracht is om dit waardevolle monumentale kerkgebouw te behouden en het interieur aan te passen voor de gebruikers van de Moskee.

 


Een prachtig plaatje

Kasteel Beverweert. De restauratie van de buitenzijde is voltooid. Met een prachtig resultaat. De buitenzijde van het kasteel is weer in de originele negentiende eeuwse staat gebracht. Het voormalige bakstenen uiterlijk gaat weer grotendeels schuil onder een lichtgrijze pleisterlaag. Inmiddels heeft de Stichting Instandhouding Landgoed en Kasteel Beverweert ons de opdracht gegeven voor de restauratie van het Koetshuis. Wij werken er met veel plezier aan.

 


In de startblokken

Blaauwlakenblok fase 3 is vorig jaar van start gegaan. Opnieuw is De Key met ons de samenwerking aangegaan om, net als bij fase één en twee, de prachtige panden in de binnenstad van Amsterdam te restaureren en renoveren. Wij zijn gestart aan de Oudezijds Voorburgwal en we eindigen, via de binnenterreinen, in de Sint Annenstraat. In ongeveer drie en een half jaar worden de panden in clusters opgeleverd. De eerste oplevering staat gepland voor juni 2010.