In memoriam Toon Jansen

15 november 2019 08:29 - Schakel & Schrale bv
In memoriam Toon Jansen

Afgelopen zomer is onze oud- collega en uitvoerder Toon Jansen overleden op de respectabele leeftijd van 95 jaar. Toon heeft jarenlang en met veel plezier zijn vakmanschap ingezet voor Schakel & Schrale.

Dinand van der Sar, adj. directeur van Schakel & Schrale (1975 – 1993), blikt terug op een mooie periode. “Toon Jansen is in de jaren ’70 bij Schrale gestart als uitvoerder bij het restaureren van de Sint Pancratiuskerk in Haaksbergen. Het restauratiebedrijf Schrale was een succes en groeide voorspoedig. In 1983 kwam Toon, na een samenvoeging met Schrale Beton, bij Schakel & Schrale in Zwolle te werken. Hij restaureerde destijds de kappen met balklagen, goten en toren van de Grote of Sint Michaëlskerk in Zwolle. Het was een grote klus waar hij zijn vakmanschap ruimschoots kwijt kon.

Toon heeft in zijn werkzame jaren diverse monumenten een nieuwe toekomst gegeven. Een kleine greep uit zijn restauratieprojecten: De Plechelmusbasiliek met schatkamer en torenspits in Oldenzaal, de St. Lambertusbasiliek en toren in Hengelo, kerk in Terwolde en de kerk in Twello. Hij was avontuurlijk van aard en pakte ook graag onbekende werken aan. Hij werkte dan ook aan de Nederlandse ambassades in Karachi (Pakistan), Laos (Nigeria) en Londen (Verenigd Koninkrijk). Klein detail was echter dat hij geen woord Engels sprak.

Toon was inventief en had altijd nieuwe onconventionele oplossingen. Zo lag er bij de restauratie van een kerk een dikke laag duivenmest op de gewelven. Deze mest werd op het bouwterrein opgeslagen. Toon vroeg zich af, hoe hij dat spul kwijt moest raken. Vervolgens maakte hij aan het bouwhek een bord vast waarop de duivenmest gratis werd aangeboden… en de mest vond gretig aftrek.

In zijn werk was Toon goed gehumeurd en stond voor zijn collega’s klaar. Op zijn projecten was er altijd een goede samenwerking en dat werkte positief uit op de uitvoering. Hij was in alle opzichten een betrouwbaar mens en een gewaardeerd collega.”

Wij wensen de naasten van Toon veel sterkte met het verlies van deze bijzondere vakman.