Schakel & Schrale realiseert nieuwe entree voor popzaal Paradiso Amsterdam

Schakel & Schrale heeft van Paradiso de opdracht ontvangen voor de verbouw van de bestaande kelder naast het rijksmonument om deze geschikt te maken als nachtentree. Het monumentale gebouw en de nieuwe entree zullen ondergronds met elkaar worden verbonden. Het historische karakter van het uit 1880 stammende gebouw blijft behouden. De extra entree maakt deel uit van de tijdelijke maatregelen om overlast op straat in de nachtelijke uren te verminderen.

Lees meer >
Schakel & Schrale realiseert nieuwe entree voor popzaal Paradiso Amsterdam

Soraya Kudding, werkvoorbereider bij Schakel & Schrale

‘Zullen we het een keer niet over voetbal hebben’

Duurzaamheid beter op de kaart zetten bij Schakel & Schrale. Dat is wat Soraya Kudding (27) zich ten doel heeft gesteld voor de komende jaren. Zes jaar geleden begon zij als stagiair bij het restauratiebedrijf van BAM. Al snel kreeg ze een vaste aanstelling aangeboden als werkvoorbereider. Met prestigieuze en complexe projecten zoals het Trippenhuis in Amsterdam, het Kantongerecht Jansstraat in Haarlem en het onderhoud van diverse kerken in Den Haag leerde ze het restauratievak kennen, mede dankzij de bereidheid van ervaren collega’s haar te begeleiden. Met dit als terugkerend motto: de beste manier om het vak te leren is door niet bang te zijn fouten te maken.

Lees meer >
Soraya Kudding

Manouk van der Lei (25) restaureert met een hart voor geschiedenis

‘Eigenlijk wilde ik geschiedenis studeren, maar de meeste loopbaanmogelijkheden pasten niet helemaal bij mij. Daarom heb ik gekozen voor de studie Built Environment met een major Bouwkunde. Een breed georiënteerde studie aan de Hanzehogeschool Groningen met aandacht voor civiel, bouwkunde en ruimtelijke ordening. Het is natuurlijk geweldig dat ik mijn baan als werkvoorbereider bij Schakel & Schrale kan combineren met mijn interesse in geschiedenis!’

Lees meer >
Manouk van der Lei (25) restaureert met een hart voor geschiedenis

Circulariteit en verduurzaming maken van Zaadhuis stralend middelpunt Oude Hortus Utrecht

Schakel & Schrale heeft de restauratie van het Zaadhuis aan de Oude Hortus in Utrecht afgerond. Het uit eind achttiende eeuw stammende Zaadhuis maakt deel uit van de Oude Hortus en telt drie verdiepingen. Op de begane grond is nu een museumcafé gevestigd en op de verdiepingen zijn vergaderruimten voor de universiteit gerealiseerd.

Lees meer >
Circulariteit en verduurzaming maken van Zaadhuis stralend middelpunt Oude Hortus Utrecht

Schakel & Schrale behaalt Trede twee op Prestatieladder Socialer Ondernemen

Na een audit door PSO Nederland hebben de bedrijven die deel uitmaken van BAM Specials (onderdeel van Koninklijke BAM Groep nv) het PSO-keurmerk Trede 2 behaald. BAM Specials bedrijven zetten zich meer dan gemiddeld in voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt en komen daarom in één keer binnen op Trede twee.

Lees meer >
BAM Specials bedrijven behalen Trede twee op Prestatieladder Socialer Ondernemen

Start restauratie Zaadhuis in Oude Hortus Utrecht

We zijn in opdracht van Universiteit Utrecht gestart met de restauratie van het Zaadhuis aan de Oude Hortus in Utrecht. Circulariteit en verduurzaming zijn belangrijke aandachtspunten in de restauratie. De werkzaamheden nemen circa acht maanden in beslag en worden medio 2023 afgerond.

Lees meer >
Zaadhuis Utrecht

Restauratie en vernieuwing Amsterdamse Bostheater

Gemeente Amsterdam (directie Kunst en Cultuur) heeft Schakel & Schrale opdracht gegeven voor de restauratie en vernieuwing van het Amsterdamse Bostheater. Het Bostheater, gelegen in het Amsterdamse Bos, is een historisch openluchttheater voor theatervoorstellingen, filmavonden en concerten. Schakel & Schrale restaureert, naar ontwerp van Archivolt Architecten, de tribunes en het podium en realiseert twee nieuwe gebouwen voor kleed- en toiletruimtes, techniek en opslag. De werkzaamheden starten deze winter, zodat het theater in het voorjaar van 2023 weer open kan.

Lees meer >
Schakel & Schrale restaureert Amsterdamse Bostheater

Restauratie rijksmonument Wijk bij Duurstede

De gemeente Wijk bij Duurstede heeft Schakel & Schrale de opdracht gegeven voor de verbouwing van het voormalige stadhuis op de Markt. Een rijksmonument dat tussen 1662 en 1666 is gebouwd.

Lees meer >
Wijk bij Duurstede

Kom werken in een team van ervaren restaurateurs

We werken in heel Nederland aan het behouden van historisch waardevolle gebouwen. Onze organisatie is kleinschalig en plat, waardoor de lijntjes kort zijn. Je komt terecht in een team van ervaren en betrokken restaurateurs. En heb je nog geen ervaring in restauratie? Als erkend leerbedrijf bieden we studenten een praktijkopleiding aan, met zicht op een vast dienstverband. Bij ons vind je de uitdaging die bij je past. Hier vind je onze vacatures: Schakel & Schrale

Werving

Integraal onderhoud van historische buitenplaats Akerendam in Beverwijk

Schakel & Schrale heeft van Fonds Sluyterman van Loo de opdracht ontvangen voor het geven van advies en uitvoeren van onderhoud aan rijksmonument buitenplaats Akerendam in Beverwijk. Het onderhoud omvat het hoofdhuis, de tuinkoepel, oranjerie, bruggen, tuinmuur, keermuren, stijlkamers, schuren, vijver en diverse andere opstallen.

Lees meer >
Akerendam Beverwijk


Herbestemming rijksmonument Jansstraat Haarlem met oog voor detail

In opdracht van Ludwig Vastgoed hebben we een rijksmonumentaal gebouwencomplex aan de Jansstraat in het centrum van Haarlem gerestaureerd. De gebouwen – bestaande uit een hoofdgebouw, atrium en een archiefgebouw – hebben een woonbestemming gekregen met in totaal 73 huurappartementen.

Lees meer >
Jansstraat Haarlem

Vakmanschap en technisch vernuft voor Teylers Huis Haarlem

Pieter Teylers Huis in Haarlem, onderdeel van Teylers Museum, hebben we met veel vakmanschap en technisch vernuft in oude staat teruggebracht. Een kunststuk dat het bekijken meer dan waard is; ter plekke zouden wij willen aanraden. En anders geeft deze video een goed beeld van de grandeur die Pieter Teyler (1702-1778) met het museum en zijn huis heeft gecreëerd.

U heeft nog geen toestemming gegeven om de benodigde cookies te plaatsen. Accepteer de functionele cookies om deze video te kunnen bekijken.


Soraya Kudding, werkvoorbereider bij Schakel & Schrale

‘Mijn hart ligt bij Schakel & Schrale, maar ik zoek wel altijd naar een nieuwe uitdaging in mijn dagelijkse werkzaamheden. Dus toen ik daar met de directie een open gesprek over had, diende zich al snel een mogelijkheid aan. Duurzaamheid heeft mijn brede interesse en ik zie het als een belangrijk doel voor Schakel & Schrale daar onderscheidend in te zijn. Ik loop nu een dag per week mee bij het team Duurzaamheid van BAM Nederland in Bunnik. En de ervaring die ik daar op doe en de inzichten die ik krijg, gebruik ik om de paragraaf duurzaamheid in ons operationele plan in te vullen. We zijn van oudsher al duurzaam bezig door veel hergebruik van materialen, maar er valt nog een wereld te winnen. Er is veel laaghangend fruit, bijvoorbeeld het verminderen van verpakkingsmaterialen, zodat we plastic afvalstromen indammen. En ook door in te zetten op meer bewustwording van onze mensen en door op onze bouwplaatsen zo emissieloos mogelijk te werken, kunnen we nog duurzamer worden.’

Iedereen is gelijk aan elkaar

De mannenwereld die de bouw nog altijd is, is gebaat bij meer vrouwen, daar is Soraya van overtuigd: ‘Met meer vrouwen in de bouw ontstaat er echt een andere dynamiek. Zet een vrouw tussen een groep mannen en de sfeer is anders. Ik zeg wel eens dat we het een keer niet over voetbal moeten hebben. Natuurlijk worden er dan wel eens harde grappen gemaakt, maar dat kan ik goed hebben. Sterker, vaak ben ik degene die de ergste grappen maakt. “Ga je mond spoelen”, krijg ik dan te horen. Bij Schakel & Schrale is iedereen gelijk aan elkaar. Daardoor is het ook niet moeilijk om te zeggen als je iets niet fijn vindt.’

Ambassadeur

‘Vrouwen zijn doorzetters. Tijdens mijn MBO- en daaropvolgende HBO-opleiding Bouwkunde was ik in mijn jaargang de enige vrouw. Soms voel je je dan alleen en je moet zo nu en dan tegen een stootje kunnen. Al met al kijk ik met plezier terug op mijn studietijd. De vrouwen die ik ontmoette tijdens mijn studie en daarna in de bouw hebben bewust gekozen voor techniek en zijn ambitieus. Dat verklaart denk ik ook hun doorzettingsvermogen.’

‘Ik wil graag ambassadeur zijn om meer vrouwen te interesseren voor een loopbaan in de bouw. Ik heb ook een tijdje voorlichting gegeven op scholen aan meisjes over hoe leuk het is om te werken in de bouw. Nu heb ik daar geen tijd meer voor en dat vind ik jammer want we hebben echt behoefte aan jonge mensen om te voorkomen dat ons vakmanschap verdwijnt. Gelukkig komen er nog steeds jonge mensen bij ons werken, ook vrouwen. Dat maakt het voor mij ook een stuk leuker.’

Plezier uit samenwerking

Mijn persoonlijke ambitie is door te groeien bij Schakel & Schrale. Dat ik nu duurzaamheid in mijn portefeuille heb is een mooie stap. Tegelijkertijd wil ik wat meer projectmanagement skills behalen en vervolgens projectleider worden. Ik haal veel plezier uit de samenwerking bij Schakel & Schrale en de integere manier waarop we in de markt opereren. Ik wil mezelf altijd in de spiegel kunnen aankijken en dat lukt bij Schakel & Schrale in alle opzichten.’