Jan Homburg, over 40 jaar metselen bij Schakel & Schrale: ‘Je moet met het gebouw mee’

Kerken, landhuizen, botterloodsen, forten, grachtenpanden, gevangenissen. De variatie aan gebouwen die Jan Homburg (60) in veertig jaar tijd voor Schakel & Schrale van ambachtelijk metselwerk heeft voorzien, is groot.  En hij is nog niet klaar. 

Lees meer >
Jan Homburg, over 40 jaar metselen bij Schakel & Schrale: ‘Je moet met het gebouw mee’

Schakel & Schrale renoveert en verduurzaamt monumentaal dak tramremise GVB Amsterdam

Het Amsterdamse openbaar vervoerbedrijf GVB heeft Schakel & Schrale opdracht gegeven voor de renovatie van het dak van de tramremise aan de Lekstraat in Amsterdam. Verduurzaming van het rijksmonument is een belangrijk aandachtspunt in de aanpak. Het dak krijgt een lichtere constructie, onder meer door het gebruik van biobased materialen. Op het dak worden daarnaast 1.400 zonnepanelen geplaatst. De dakconstructie behoudt zijn karakteristieke uitstraling. De werkzaamheden nemen circa anderhalf jaar in beslag.

Lees meer >
Schakel & Schrale renoveert en verduurzaamt monumentaal dak tramremise GVB Amsterdam

Schakel & Schrale realiseert nieuwe entree voor popzaal Paradiso Amsterdam

Schakel & Schrale heeft van Paradiso de opdracht ontvangen voor de verbouw van de bestaande kelder naast het rijksmonument om deze geschikt te maken als nachtentree. Het monumentale gebouw en de nieuwe entree zullen ondergronds met elkaar worden verbonden. Het historische karakter van het uit 1880 stammende gebouw blijft behouden. De extra entree maakt deel uit van de tijdelijke maatregelen om overlast op straat in de nachtelijke uren te verminderen.

Lees meer >
Schakel & Schrale realiseert nieuwe entree voor popzaal Paradiso Amsterdam

Soraya Kudding, werkvoorbereider bij Schakel & Schrale

‘Zullen we het een keer niet over voetbal hebben’

Duurzaamheid beter op de kaart zetten bij Schakel & Schrale. Dat is wat Soraya Kudding (27) zich ten doel heeft gesteld voor de komende jaren. Zes jaar geleden begon zij als stagiair bij het restauratiebedrijf van BAM. Al snel kreeg ze een vaste aanstelling aangeboden als werkvoorbereider. Met prestigieuze en complexe projecten zoals het Trippenhuis in Amsterdam, het Kantongerecht Jansstraat in Haarlem en het onderhoud van diverse kerken in Den Haag leerde ze het restauratievak kennen, mede dankzij de bereidheid van ervaren collega’s haar te begeleiden. Met dit als terugkerend motto: de beste manier om het vak te leren is door niet bang te zijn fouten te maken.

Lees meer >
Soraya Kudding

Manouk van der Lei (25) restaureert met een hart voor geschiedenis

‘Eigenlijk wilde ik geschiedenis studeren, maar de meeste loopbaanmogelijkheden pasten niet helemaal bij mij. Daarom heb ik gekozen voor de studie Built Environment met een major Bouwkunde. Een breed georiënteerde studie aan de Hanzehogeschool Groningen met aandacht voor civiel, bouwkunde en ruimtelijke ordening. Het is natuurlijk geweldig dat ik mijn baan als werkvoorbereider bij Schakel & Schrale kan combineren met mijn interesse in geschiedenis!’

Lees meer >
Manouk van der Lei (25) restaureert met een hart voor geschiedenis

Circulariteit en verduurzaming maken van Zaadhuis stralend middelpunt Oude Hortus Utrecht

Schakel & Schrale heeft de restauratie van het Zaadhuis aan de Oude Hortus in Utrecht afgerond. Het uit eind achttiende eeuw stammende Zaadhuis maakt deel uit van de Oude Hortus en telt drie verdiepingen. Op de begane grond is nu een museumcafé gevestigd en op de verdiepingen zijn vergaderruimten voor de universiteit gerealiseerd.

Lees meer >
Circulariteit en verduurzaming maken van Zaadhuis stralend middelpunt Oude Hortus Utrecht

Schakel & Schrale behaalt Trede twee op Prestatieladder Socialer Ondernemen

Na een audit door PSO Nederland hebben de bedrijven die deel uitmaken van BAM Specials (onderdeel van Koninklijke BAM Groep nv) het PSO-keurmerk Trede 2 behaald. BAM Specials bedrijven zetten zich meer dan gemiddeld in voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt en komen daarom in één keer binnen op Trede twee.

Lees meer >
BAM Specials bedrijven behalen Trede twee op Prestatieladder Socialer Ondernemen

Start restauratie Zaadhuis in Oude Hortus Utrecht

We zijn in opdracht van Universiteit Utrecht gestart met de restauratie van het Zaadhuis aan de Oude Hortus in Utrecht. Circulariteit en verduurzaming zijn belangrijke aandachtspunten in de restauratie. De werkzaamheden nemen circa acht maanden in beslag en worden medio 2023 afgerond.

Lees meer >
Zaadhuis Utrecht

Restauratie en vernieuwing Amsterdamse Bostheater

Gemeente Amsterdam (directie Kunst en Cultuur) heeft Schakel & Schrale opdracht gegeven voor de restauratie en vernieuwing van het Amsterdamse Bostheater. Het Bostheater, gelegen in het Amsterdamse Bos, is een historisch openluchttheater voor theatervoorstellingen, filmavonden en concerten. Schakel & Schrale restaureert, naar ontwerp van Archivolt Architecten, de tribunes en het podium en realiseert twee nieuwe gebouwen voor kleed- en toiletruimtes, techniek en opslag. De werkzaamheden starten deze winter, zodat het theater in het voorjaar van 2023 weer open kan.

Lees meer >
Schakel & Schrale restaureert Amsterdamse Bostheater

Restauratie rijksmonument Wijk bij Duurstede

De gemeente Wijk bij Duurstede heeft Schakel & Schrale de opdracht gegeven voor de verbouwing van het voormalige stadhuis op de Markt. Een rijksmonument dat tussen 1662 en 1666 is gebouwd.

Lees meer >
Wijk bij Duurstede

Kom werken in een team van ervaren restaurateurs

We werken in heel Nederland aan het behouden van historisch waardevolle gebouwen. Onze organisatie is kleinschalig en plat, waardoor de lijntjes kort zijn. Je komt terecht in een team van ervaren en betrokken restaurateurs. En heb je nog geen ervaring in restauratie? Als erkend leerbedrijf bieden we studenten een praktijkopleiding aan, met zicht op een vast dienstverband. Bij ons vind je de uitdaging die bij je past. Hier vind je onze vacatures: Schakel & Schrale

Werving

Integraal onderhoud van historische buitenplaats Akerendam in Beverwijk

Schakel & Schrale heeft van Fonds Sluyterman van Loo de opdracht ontvangen voor het geven van advies en uitvoeren van onderhoud aan rijksmonument buitenplaats Akerendam in Beverwijk. Het onderhoud omvat het hoofdhuis, de tuinkoepel, oranjerie, bruggen, tuinmuur, keermuren, stijlkamers, schuren, vijver en diverse andere opstallen.

Lees meer >
Akerendam Beverwijk


Herbestemming rijksmonument Jansstraat Haarlem met oog voor detail

In opdracht van Ludwig Vastgoed hebben we een rijksmonumentaal gebouwencomplex aan de Jansstraat in het centrum van Haarlem gerestaureerd. De gebouwen – bestaande uit een hoofdgebouw, atrium en een archiefgebouw – hebben een woonbestemming gekregen met in totaal 73 huurappartementen.

Lees meer >
Jansstraat Haarlem

Vakmanschap en technisch vernuft voor Teylers Huis Haarlem

Pieter Teylers Huis in Haarlem, onderdeel van Teylers Museum, hebben we met veel vakmanschap en technisch vernuft in oude staat teruggebracht. Een kunststuk dat het bekijken meer dan waard is; ter plekke zouden wij willen aanraden. En anders geeft deze video een goed beeld van de grandeur die Pieter Teyler (1702-1778) met het museum en zijn huis heeft gecreëerd.

U heeft nog geen toestemming gegeven om de benodigde cookies te plaatsen. Accepteer de functionele cookies om deze video te kunnen bekijken.


Jan Homburg, over 40 jaar metselen bij Schakel & Schrale: ‘Je moet met het gebouw mee’

Uitkijkend over de skyline van Amsterdam, valt zijn blik op de twee bakstenen torens van winkelcentrum Magna Plaza, het voormalige hoofdpostkantoor. ‘Die zou ik nog wel eens willen restaureren, en de Westerkerk even verderop, want vlak onder die toren ben ik geboren,’ vertelt de ras-Amsterdammer.

Het geheim van een goede metselaar? ‘Je moet met het gebouw mee.’ Jan legt uit: ‘Een van de mooiste projecten waar ik ooit aan heb gewerkt is de Sint-Bavokerk in Haarlem. Daar heb ik zes jaar gezeten. De glazuurstenen waar ik mee moest werken, wogen twintig kilo per stuk. Die stenen kwamen uit Duitsland en waren verkeerd gebakken, de schuinte klopte niet. Dan moet je iedere steen stuk voor stuk zelf corrigeren met een scherp oog voor de oorspronkelijke bouw. Als je dan het eindresultaat ziet, ik loop er nog altijd wel eens binnen, dan voel je je wel trots. Dat je een bijdrage levert aan het behoud van de mooiste monumentale gebouwen van Nederland, had ik toen ik begon als metselaar nooit durven denken.’

De eerste stappen bij Schakel & Schrale zette Jan in 1983 in een pand aan de Keizersgracht in Amsterdam. Niet om te metselen, maar voor een sollicitatie. Hij werd onmiddellijk aangenomen om vervolgens direct aan de slag te gaan met de restauratie van de uit de 15e eeuw stammende Hervormde Kerk in Ilpendam. ‘Toen moest ik het vak van metselaar nog echt leren, hoewel ik wel een opleiding had gedaan.  In die eerste jaren heb ik veel geleerd van Cees Louwen. Met wie ik uiteindelijk zo'n 25 jaar heb samengewerkt. Werken met een vaste ploeg ligt mij het beste, dan weet je wat je aan elkaar hebt. Als je dan een keer een obstakel in het werk tegenkomt, vind je samen wel de beste oplossing. Het hoeft voor mij niet altijd volgens de regeltjes, als de klant maar tevreden is over het eindresultaat, daar gaat het om.’

Als het over tevreden klanten gaat, volgt al snel een anekdote: ‘We restaureerden een prachtig landhuis aan de Vecht. De particuliere eigenaar was erg kritisch, alles moest tot in de puntjes kloppen. Hij stuurde materialen terug als ze volgens hem niet goed genoeg waren en bestudeerde de aders in het natuursteen tot op de millimeter. Op kantoor werden ze er denk ik gek van, maar ik kon het wel waarderen. Dat heeft die klant kennelijk in de gaten gehad, want ergens halverwege de klus vroeg hij of ik niet bij hem in dienst wilde komen. Daar spreekt wel waardering uit voor je vakmanschap en betrokkenheid.’ 

Het vak van metselaar is door de jaren heen niet echt veranderd. De interesse voor het vak wel. ‘Ik vind het erg leuk om leerling-metselaars kennis te laten maken met het restauratie vak. Dat heb ik een paar jaar gedaan op Fort IJmuiden met een stuk of twaalf leerlingen. We moesten steeds met een bootje op en neer varen. Het enthousiasme van de leerlingen was mooi om te zien, maar het is erg jammer dat het aantal vakmensen afneemt. Dat betekent namelijk ook dat de kwaliteit van restaureren niet altijd meer verzekerd is.’
Met een goede balans tussen jong en oud, ervaren en minder ervaren vaklui, zit het bij Schakel & Schrale wel goed, volgens Jan: ‘Er komen gelukkig nog altijd jonge mensen bij. Het is natuurlijk ook geweldig om aan zulke mooie gebouwen te mogen werken. In een hecht team met collega's die elkaar helpen als het nodig is, en waarin je mag meedenken over de beste oplossing. Zo lang die typische Schakel & Schrale cultuur blijft, hoef ik nog niet na te denken over stoppen met werken.’